AWAS! Anda Sedang Di PERHATIKAN..

Yan Hanis Laaa

My photo
Hye All Readers... Assalammualaikum... Saya Baru Berjinak-jinak dalam dunia blogger..setiap cetusan kata lahir dari hati melalui pengalaman diri sendiri serta orang d sekeliling...maafkan saya jika anda sebagai readers terasa..terima kasih kerana sudi singgah di blog saya dan saya harap anda dapat menjadi followers saya and i'll hit u back guys..once again thanx keep in touch (:

Sayang-Sayang Saya♥

Tuesday, February 22, 2011

Ketuk-Ketuk bersama chef dot.dot.dot (:





Woot..woot...hyee..hye..hyeee..
Assalammualaikum!
Td lunch nk mkn nasi berasa nk masak something sb mmg nk masak lama dh..
So try la buat oleh sb bahan-bahan dh ada...kami buat jeee*jeng..jeng..jeng..!!
Petang ni nk berkongsi satu resepi gan u all..*huhuu
Makanan ni ramai kot org yg suka makan terutama org nogori..*ahaks!
MASAK LOMAK CILI PADI....Panaaasssssssss...Pedasssssssssss!!



·         * ikan 5 ekor (atau ayam daging,ketam,udang, sotong)
·         * cili api 20 ulas, ditumbuk atau diblend (boleh tambah atau kurangkan mengikut tahap kepedasan)
·         * bawang putih 2 ulas, dihiris
·         * bawang merah 4 biji, dihiris
·         * halia 2 inci, dihiris
·         * serai 1 batang, diketuk
·         * asam keping 1 keping
·         * kunyit, garam
·         santan (dari 1 biji kelapa
*belimbing buluh kalau ada
*kentang 2 biji, dibelah empat atau lapan



Cara-caranya :
1.   Masukkan semua bahan * ke dalam periuk. Tambah sedikit air dan renihkan dengan api kecil sehingga semua bahan mesra dan air ayam keluar (atau daging empuk).
2.   Setelah air ayam agak kering, masukkan santan dan kacau sekali-sekala (untuk memastikan santan tidak pecah minyak dan beruwap melimpah keluar) di atas api sederhana.
3.   Akhir sekali, masukkan kentang. Tambah garam jika perlu. Tutup api bila kentang telah empuk.


Ni la hasil ayaQ tgn kami..hahaha..rasa dia boleh tahan sb bwu 2x try masak..pedas dia toksah habaQ laaa berderau pecah peluh kalau mkn..




nmpak dak ikan+ubi kentang+belimbing buluh dok berenang!
belimbin buluh diletak sb nk bg ada rasa masam-masam! (:




Lgpn kami kena bnyk g memasak,yala nk masak utk bakal suami n mak mentua t cenna kn kalo xtaw masak...masa yg ada ni nk gunakan sebaiknnya bg semua org dlm umh ni mkn n komen..hahahahaha..


p/s : rindu nk pkai bju chef masuk dapur masak-masak gan kengkawan!..pastu teringin nk buat rancangan masakan buleh dakkkkkkk...nak..nak.nakkk!!ouhhhhhhhh
*btw selamat mencuba ya kawan-kawan :)







No comments: