AWAS! Anda Sedang Di PERHATIKAN..

Yan Hanis Laaa

My photo
Hye All Readers... Assalammualaikum... Saya Baru Berjinak-jinak dalam dunia blogger..setiap cetusan kata lahir dari hati melalui pengalaman diri sendiri serta orang d sekeliling...maafkan saya jika anda sebagai readers terasa..terima kasih kerana sudi singgah di blog saya dan saya harap anda dapat menjadi followers saya and i'll hit u back guys..once again thanx keep in touch (:

Sayang-Sayang Saya♥

Tuesday, March 29, 2011

sSSssHHhh..!!










"Lebih Baik DIAM Daripada BERKATA-KATA :)..."




Monday, March 28, 2011

Apa Ke HAL Nyer Yeop...=.="

Woott..woott...
Asslammualaikum..
Hye all..
Arini ari yg agak LETIH bg kami..hahaha *buat teruk sat!
Today appointment kt sepital lama *medical check-up utk post N17 tula..mama n kak kami teman
P koy 2 ambk keputusan test urine minggu lpas..
Then,p kaunter x-ray..ambik nombor nk x-ray..
Tink-tink nombor nek masuk xray...dkat 15min gak dok dlm tu...
Dlm koy2.45 settle xray...pastu kn..pastu..pastu...
Ada ka ptut kna tgu xray siap cuci koy3.30..bwu bley dftar n ambk nombor  utk medical check up plak..
sabaQ..sabaQ..yg lawaknya kna p kaunter 8 dluw sb nk ambik cop..tp kami pndai-pndai jew p dftar n ambk nombor dluw..*hahahahahaha kira seb dh kt situ..
ingatkn sat nk tgu msuk jmpa doctor..nahaii sekali p nk tgu giliran ada laa dekat 100 org g xmsuk..*fuhyooo...!!
koy5 bwu gilir kami,apa g.terkedek-kedek la masuk jmpa doctor..kalo hmpa nk taw..kami fikir doctor nk chek satu-satu..rupa-rupanya..dia swoh tarik nafas n lpas pastu hak len-len dia men tick jaaa...masuk dlm 5min pn xsampai..*sabaQ jela..

muka penat 3jam tunggu,demi kami sorang..huhuh..tQ mama


akibat bosan n xmau buang masa..jd dh..biaq laa org tgk pn..hahahaa




tQ sebab teman aku ayong n mama :p


p/s : nmpk dak org blakang letih..bhaha






*Bak kata mama kami,walaupun dh dpt KERJA TETAP bkn SENANG nk urus cek oii..ituini selagi xsettle...*chill..(:


p/s : suka kami ingatkan di sini..sepital pn ada WIFI,ok bye..!








Thursday, March 24, 2011

Check-Check!



Assalammualaikum..
Woott..woot...
Hye all..dok saja-saja tetiba bru kami teringat nk update pasai MEDICAL CHECKUP...
dgaQ pn dh taw,ouuhhh BOSAN!






Ya memang bosan pn,seriously tak suka kot...*rimas
Mana tak nya,kna ukuQ tinggi,berat berKG-KG lemak tepu..*malu kt org!
Pastu nk wat urine test lg,xray lg,ambk darah*itu ini segala mak nenek..
Yg menambahkan keRIMASan bila wat kt HOSPITAL alahai sabar jela kn..mna nk tgu turn,appointment nyer lg..*sabar separuh drp iman ryte...




*Lumrah dunia..apa yg dilakukan msti ada procedure tersendiri,mana buleh men terjh xpkai HELMET..ok,bye..!”



Tuesday, March 22, 2011

1..2..3..Click.Click..!


















woott..woott..
assalammualaikum...
ngeeeeeeee!!...
saja nk tayang nk HABAQ yg kami ni GILOS KAMERA..
ada kami kesah kalau hmpa KUTUK..
dgn LAPANG DADA ucap TERIMA KASIH laaa..
kalau nk judge org TENGOK DIRI,SULUH kt CERMIN DULU..
sekian..
xdak kaitan gan sapa-sapa pn sebenaQnya...
bhahahhaa
ok,bye..!



Sunday, March 20, 2011

Mari Dekat..Mari Dekat COMFIRM Dapat (:

Assalammualaikum..
Di petang yg gelap hujan renyai-renyai bersama angin sepoi-sepoi bahasa kilat sambung mnyambung guruh berdentuman..apa kahabar hampa-hampa arini??hope berada dalam keadaan sihat hendaknya...
Mukhadimah yg pnjang menunjukkan ilmu merapu jelas terbit di benak fikiran kami...*amboi!!...
Ok ladies and gentleman today nk kongsi-kongsi resepi mehh...sapa suka mkn karipap angkat tgn mcm sy! :p
Td kn kami dok saja-saja try buat karipap.cek bahan kt dapuQ  DONE ada semua (: so apa lg ketuktakketikpungpangping laaa kt dapuQ..huhuhu..
Mai oii cek oiii nk bg resepi mari dekat mari dekat

RESEPI KARIPAP INTI AYAM
·         Bahan Inti :
·         2biji kentang - dipotong dadu
·         ½ biji  bawang besar - dipotong dadu
·         2ketul  ayam dipotong dadu kecil
·         Daun bawang & daun sup

·         Tumbuk Lumat :
·         ½ biji bawang besar
·         2 ulas bawang merah
·         2 ulas bawang putih
·         ½ inci halia
·         ½ sd besar jintan manis (sapa tak taw jintan manis,p kedai Tanya pcik tuh ada dlm paket instant)
·         3 sudu besar  serbuk kari
·         Minyak masak
·         ½ batang besar kulit kayu manis
·         2 sd teh gula / secukup rasa
·         1 sd teh garam / secukup rasa
·         350 ml air

·     Doh Karipap :
·         500 g tepung gandum - diayak
·         ½ sd besar garam
·         94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
·         1 biji telur
·         ½ cawan ais
·         250 ml air
·         Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai
Cara-cara
Inti :
1.     Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis hingga kembang. Masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga wangi. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga bergumpal.
2.     Masukkan ayamyang telah dicuci dan gaul sebati. Masukkan garam. Kemudian, masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
3.     Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan

inti yg siap dimasak

Doh :

1.     Masukkan tepung dalam mangkuk.
2.     Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
3.     Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam.
4.     bahagian dan canai nipis atas landasan bertepung. gulung ketat2,tutup dan picit untuk menutupkannya, kelim kemas-kemas untuk mengelakkan bocor sewaktu menggoreng.
5.     Ulangi proses mencanai nipis setiap ketul hingga habis.(lani xmen la kelim-kelim,bli acuan hak ciap dh,pap jd,pad jd)hahahaha
6.     Goreng terendam atas api perlahan - sederhana hingga kuning keemasan. Tos atas kertas dapur dan hidangkan.

sama pattern jew kn kalau guna acuan (:

Dan ini lah hasilnya kawan-kawan..berhempas pulas kami kt dapuQ dok kelim(kelim ka) karipap ni haaa...lets check it out..

tadaaaaa (:



Selamat mencuba yer,bukan senang nk SENANG...nyum..nyum..blurrppp alhamdulilah


Friday, March 18, 2011

URAT SIMPUL =.="

woott..woot..

Hye all readers...
assalammualaikum...
apa cter hmpa arini?*harap semuanya berada dlm keadaan sihat...amin...
maafla sebab lama tak megupdate..
sejak dua menjak ni migrain menguasai diri...
MIGRAIN??

yupz migrain..2 ari sakit kepala.bkn sakit kepala biasa..
yg kami alami ni sakit sebelah kiri saja,sakit sgt tarik beh urat mata+tengkuk..
mesti ada hmpa yg baca ni pnah asa kn!...
mkn ubat pn xjd pe..nk g jmpa doktor takut plak..
mna taknya takut-takut kna admit kew,kna scan kpala kew...
*huhuhuhuhuuu..kami mmg skew pk dlm-dlm...


biaQ p..btw kami ada nk kongsi 1cara nk hndle migrain ni,sb kmi ada bca 1blog xegt plak nma apa...
hmba ALLAH ni beliau slalu gak migrain dluw,tp beliau ada teknik tersendiri nk sembuhkan peyakit tanpa mengeluarkan wang utk kos rawatan....!!
hmpa nk taw dak apa dia...????
senang jew...meh kami cerita..cer cter..cer cter...:p
kalau sakit kpla msti hmpa baring jew kn..kalau bjl sure nk pitam  n berdenyut-denyut je kpala tuh...*huhuu
ok bila hmpa baring atas katil tu,turukan kpala ampa cecah ke lantai..means kaki n bdan ats katil kpla jatuh kelantai..*hmpa paham dak???...
jgn buat secara mengejut,buat ikut peringkat..slow-slow ok..
cara ni sb nk bg darah+oksigen mengalir ke dalam otak blik..mcm nk permudahkan aliran darah laaa..
kami dh try,so dh kurang ckit la sakit kn...
selaluya kalo sakit kami suka urut kt kening jew,kt situ urat dok terdimpul byk..urut laa plan-plan nk selarika blik urat tu*acewahhh..insyaallah berkesan...




*ALLAH sentiasa menguji kita sbg hmbaNya..AMAL MAKHRUF NAHI MUGKAR...wallahualam..





Thursday, March 17, 2011

hemoih..hemoih ..


.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Blog yg ENTAH APA-APA...








Monday, March 14, 2011

WHAT?????????...Tahniah! Anda Telah Berjaya...

Woott..woott...
Assalammualaikum...
Lamanya la kami xupdate sarang tikuih ni...fuhhh!!
Agak bz n xdak mood nk update LOL..*huhuhuhu..
Weh hmpa arini kami nk kongsi satu cerita gumbira...
Hmpa egt g dak hak kami p interview SPA (Jawatan Tukang Masak N 17)
Tadi saa terlintas nk bkn laman web tu,tgk-tgk aik dh kuar keputusan temuduga..
Kami Berjaya laaa temuduga depa...pfffftttt...!!



Tp kami was-was..kalau tolak bkn senang nk dpt kerajaan kalau kami p, kt mna tmpat dia,hOSPITAL mana?????...
Aiyooo!!...
Hak kami xmau tu yg slalu dok dpt kn,hahahaahaa...
Lani pn dh pening pk,cmna laaa keadaan dapur sepital..nk masak bg org sakit mkn..!!
Kami DILEMA niii...nk DEMAM semua ada dh ni..kecut perut..hukhukhuk...
Ya ALLAH Ya TUHANku ENGKAU Permudahkanlah Segala Urusan Hambamu Ini...
Amin....



Wednesday, March 9, 2011

laporan dr kajicuaca VILLA SRI HANIS

Woottt..wooott..
Assalammualaikum...semoga semua berada dlm keadaan sihat hendaknya amin..
Ngee!cuaca arini mendung diselag-seli dgn angin sepoi-sepoi bahasa..*cewahh!
Yepz dh start hujan dh bandaraya loQstaQ..alhamdulilah...
Cuaca yg sebelum ni agak panas-panas kini kembali sejuk-sejuk..
Hahahahaaa...
Terima kasih laporan dr kajicuaca VILLA SRI HANIS





Tuesday, March 8, 2011

NO Title (:

“I still find each day too short for all the thoughts I want to think, all the walks I want to take, all the books I want to read, and all the friends I want to see...”
-John Burroughs-




Monday, March 7, 2011

Camtu Laa Kan!

Assalammualaikum....
Woott..woott...
Hye dok watpa tu..??
Kami sedih laaa...sedih sgt-sgt *motif??
Hurrr..ntahla..buat baek salah,buat jahat pn salah..*sah-sah salah kalau buat jahat..dpt DOSA kot..
Kami heran laa,depa ni berkawan gan kami sebab apa??
Sebab nk senang nk mntak tolong kaa??
Sebab nk kawan betoy-betoy ka??
Atau SEBAB...
“BILA SENANG BUAT TAK TAU,BILA DAH SUSAH TERKEDEK-KEDEK MAI CARI...*huhhhh..sigh..
SabaQ seseorg p nada batas kot,sekali dua xpa g..mai kali ke 3 naek pala..*hentuk kpala laju-laju kat dinding baru taw...heeeeeeeeee!!
Ntahla..kepada kawan-kawan serta MUSUH-MUSUH,jgn nk gunakan kami utk kepentingan hmpa..diam-diam kami ingat diam saja..tunggu masa jeww..
So WATCH OUT...!!!!!!!!!!!!!





*nk QEYAUUUUuuu,.....wuhaaaaaaa =.=”







Sunday, March 6, 2011

Jangan Tanya PASAIPA...!!!!!

Assalammualaikum...
Woot..woott...
Hye readers!!..setelah menahan sakit,kini kami kembali..*oyeeaahhh!!!

RINDU
RINDU
RINDU
RINDU
RINDU
RINDU
RINDU
RINDU

Rindu awak..awak laa..meh peluk cium sikit..*eemmmmuuuaahhhx!..hugs..!:p
Kami RINDU,RINDU..RINDU..nk mengedit gambaQ seperti dluw kala..haaaaaaa..nak..nak..nak..
Tp nk wat cenna kn,kn..laptop kami kan charger rosak..so xbley on..lani on9 bergantung kt lptop akak kami jaaa,lptop org xbuleh laa nk wat cam hak sendiri...ohooiii!!!geram..
Tgk,tgk,tgk..HEADER tu..nmpak dakk...kami edit sendiri..tp nk2 edit lg..plsssssssssssss!!!




“abah mai wet nk bli charger”...*ada nk bg,kna dgaQ berleteQ dluw arrr... L..
*tacing..bye..bye...




Thursday, March 3, 2011

Tak TAHAN!!! )':



Mana ada SAKIT pn................!!!!!!!!!!!!!!
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa SAKITTTTttttttttttttttttt.....




*tahan SAKIT ):